Tsjechie 2013

Vyssi Brod Cesky Krumlov Ceské Budéjovice Trébon Jindris
Tsjechië
Route
Zondag 25 augustus ’13 vertrekken we omstreeks de middag richting Tsjechië. We vertrekken vandaag omdat we zo een heel eind in Duitsland over de snelweg kunnen doorgaan zonder alle doordeweekse drukte en files. We rijden met de nodige tussenstops tot in Wertheim, iets voor Würzburg. Hier zetten we ons op de parking van het volgens hen grootste Europese tentoonstellingspark van vrijetijdsvoertuigen. Ze hebben er een mooi aangelegde parking voor zo een 70 tal campers. We hebben de hele middag zware regen gehad en zijn blij dat we stil staan nu. Maandagmorgen na gegeten te hebben gaan we even de shop en de tentoonstelling bekijken. Ze hebben er verschillende merken zoals Hymer, Lmc, Dethlefs, Tec, Burstner,…. Iets verderop naast de parking is ook een outletvillage waar we echter niet naar toe gaan.
We vertrekken verder zonder autostrade nu via Würzburg, Nurnberg tot in Viechtach waar we op de stadsparking gaan staan om te overnachten. Het regent terug maar we hebben vandaag toch redelijk wat zon gehad. Dinsdag 27/08, we hebben goed en rustig geslapen, gaan we eerst naar het dorpje kijken om tegelijk brood mee te brengen. Het centrum is vrij mooi en gezellig, de kerk is fantastisch mooi binnen en voor de rest is er eigenlijk weinig te zien. Na ontbijt rijden we verder tot aan de grens richting Strazny. Hier schaffen we ons een vignet aan voor een maand, normaal moeten we ons zo een tolkastje voor electronische inning  aanschaffen omdat we boven de 3,5 ton zitten, maar ik neem het risico om het gemakkelijk te houden, ben toch niet van plan autostrade te nemen. Verder door tot aan het Lipno meer in het dorpje Horni Plana waar we ons vlak aan het meer op de camping zetten. We staan er met zijn drietjes. We maken er nog een wandeling tot in het dorp en eten daarna een lekker avondmaal thuis. Verder genieten we van de
Klooster Vyssi Brod
gezelligheid. Het weer was vandaag wisselend maar droog. Woensdag worden we wakker met mooi uitzicht op het meer. Ik ga eerst broodjes halen in het dorp, daarna ontbijten we en voor we vertrekken nog even alles aflaten en vol water tanken. We rijden via Frymburk tot in Vyssni Brod waar we het klooster gaan bezichtigen, zeer mooi. Het klooster werd gebouwd in de 13de eeuw, pas in 1950 werden de monniken door de communisten gevangen gezet en in de jaren 90 werd het klooster volledig gerenoveerd. Je kan er ook een postmuseum in terugvinden, zeker de moeite waard om ook eens te bezoeken.
Daarna trekken we naar Cesky Krumlov waar we ons op de bus stop parking zetten en het dorp gaan bekijken, dit is echt een fantastisch mooi middeleeuws dorp met een kasteel boven op de rotsen. Tussen het kasteel en het theater is in de 17de eeuw een geweldig mooie brug met arcades gebouwd waardoor je via het kasteel tot in het theater kan wandelen langs mooie beelden bovenop de brug. Verder is in heel het dorp wel iets moois te vinden achter elke hoek. Na de lange wandeling en terrasje eten we spaghetti en daarna tegen de duisternis ga ik nog wat foto’s trekken van het verlichtte kasteel en dorp. We overnachten op de parking achteraan op de busstop.
Donderdag rijden we dan verder tot in Ceské Budéjovice waar we ons op de parking kort bij het dorp zetten. Ook hier weer mooi centrum uit de jaren 1300. Een van de grootste pleinen van Europa kan je hier terug vinden, 133 op 133 meter, omringd door mooie huizen met zuilengangen. Naast het plein vind je er de zwarte toren, ooit klokkentoren en uitkijkpost, nu kan je de 225 treden opwandelen om een mooi uitzicht over de stad te hebben. Daarna is het de beurt aan Trébon waar zoals overal anders een zeer mooi oud centrum te bezichtigen valt samen met een kasteel en dit tussen zo een 6000 tal visvijvers in de streek. Daarna rijden we tot op een camping in Jindris, een gehucht van Jindrichuv Hradek, een zeer vriendelijke Duitssprekende man begroet ons en we genieten nog van het mooie weer met een bbq’tje. Vrijdag 30/08 maken we een fikse wandeling door de streek. Op de terugweg doen we een terrasje voor 43 kronen voor een grote cola en een bier 0.5l. 25 kronen komt overeen met ongeveer 1 euro. Op de camping rusten we even uit en tegen vijf uur gaan we naar het station om foto’s te nemen van de stoomtrein die hier nog dagelijks tijdens de zomer passeert.  Daarna gaan we lekker eten, ook spotgoedkoop, 240 kronen voor twee maaltijden, grote cola en 0,5 liter bier. Zaterdag maken we terug een wandeling door de velden en de bossen tot we plots terug aan de camping uitkomen, we gaan nog een terrasje doen en voor de rest genieten we van het mooie weer.
Cesky Krumlov
Zondag, het is al 1 september ’13 vertrekken we nadat we hebben afgerekend naar Jindrichuv Hradek. Vrij mooi stadje met natuurlijk, hoe kan het ook anders, een mooi kasteel erbij. Ook een museum van mechanische kerstkribben is hier, de grootste mechanische kribbe van Europa staat er tentoongesteld. Verder naar de slotburcht van Cervena Lhota, ook zeer toeristisch en zeker de moeite om te bezichtigen. Je kan er rond de vijver wandelen, met een bootje varen, de moeite waard. Het is eigenlijk het mooiste kasteel van allemaal met zijn roestbruine stenen en omgeven door mooi water.
Weg naar camping in Dobronice
We gaan op zoek naar een camping en onze Snooper zegt dat we in Dobronice een prima camping vinden, de weg er naartoe is wat anders, eerst een omleiding, daarna kilometers omgereden om dan via een zeer slechte weg van slechts een rijvak vier km door een bos te rijden. Gelukkig geen tegenliggers gezien. Maar het is de moeite, echt rustig midden in het bos. We melden ons aan en blijkt dat het Nederlandse uitbaters zijn. We eten er tegelijk ook een maaltijd.
Maandag na ontbeten te hebben starten we voor een kleine wandeling want ons Chrisje heeft last van de benen en de rug. Daarna maak ik nog een lange wandeling tot in Dobronice door de bossen. Puur natuur hier in Tsjechië. Later wordt het bewolkt, fris windje en druppeltjes. Toch kan onze barbecue nog juist doorgaan, zo erg druppelt het nu ook niet. We hebben vandaag een hele klas kinderen op bezoek gekregen in de speeltuin voor onze camper, waarschijnlijk kennismaking in de eerste nieuwe klas, ze brengen ook de nacht door in de hutten van de camping.
Dinsdag na betaald te hebben rijden we tot in Pisek, ook een vrij mooi stadje. Ooit werden hier goudkorrels gevonden in de rivier de Otava. De oudste stenen brug van Tsjechië is hier eveneens een trekpleister.
Loreta kerk
zicht op Praag
Daarna op naar Praag waar we ons op de Autocamp Hajek in het noorden in de wijk Trojska zetten. We krijgen een zeer duidelijke uitleg in het engels hoe we in het centrum kunnen komen met het openbaar vervoer. Morgen beginnen we Praag te bezoeken.
Woensdag nemen we de tram tot op de Praagse burcht om zo af te dalen naar de oude stad, in de burcht vind je verschillende paleizen en kerken waar de koningen hun residentie hadden. Om 12 uur kan je er ook de aflossing van de wacht meemaken, dan wordt ze begeleid door een heel muzikaal gedoe. De kathedraal, St. Vitusdom, op zich is niet zo bijzonder aan de binnenkant, maar toch de moeite waard om gezien te hebben. Je hebt er nog de kloosterkerk en natuurlijk het "gouden straatje". Door de drukte (je kan er over de koppen lopen en de hond mag er niet mee) bezoeken we dit gouden straatje niet en wandelen we verder door de andere mooie straten van de burcht. Nadien gaan we via de hoofdingang terug buiten en zakken af naar het centrum. We passeren eerst de kerk Loreta, nagemaakt uit het echte Italiaanse Loreta, daarna bezoeken we het Strahov klooster met zijn prachtige kerk. We zakken via een smal straatje verder af naar de Karlsbrug met zijn 2 mooie poorten en 42 beelden. Je hebt er een prachtig zicht over de Moldau. Van daaruit gaan we tot in de Joodse wijk Josefov waar zeer mooie gebouwen te bezichtigen zijn, ook een oude Joodse begraafplaats kan je bezoeken. We drinken er ook ergens op een terrasje een lekker biertje en een ice tea om wat uit te rusten. Verder dan tot op het oude stadsplein waar allerlei artiestjes hun kunnen laten zien, het is een gezellig plein. Ook het oude raadhuis met zijn gigantisch mooie astronomische uurwerk vind je hier op een hoek. Op elk heel uur kan je er de apostelen bekijken. We kuieren er nog wat rond om dan tenslotte terug huiswaarts te keren, we zijn er moe van maar toch voldaan. Je kan nog dagen in Praag rondlopen wil je echt alles gezien hebben. Maar we zijn niet echt stadslopers, we hebben een deel gezien en dat volstaat voor ons.
Donderdag rijden we naar Litomerice en zetten ons daar op de camping, ik ga nog een wandeling maken tot in het dorp en voor de rest luierikken we vandaag. Uitrusten van het dagje Praag. Vrijdag gaan we eerst inkopen doen in het dorp om daarna nog eens terug te keren met ons Balou om de nodige foto’s te nemen. Litomerice is ooit een van de rijkste steden van Bohemen geweest. op een zeer groot stadsplein vind je er de fontein en een pestzuil terug. Ook een huis met de artisjok vormige toren boven op het dak is echt de moeite om gezien te hebben. Verder vind je er ook nog een oude lege jezuïetenkerk met zeer mooie schilderingen op muren en plafonds. Wandelen kan je er naar hartelust tussen de resten van de oude burcht aan de stadszijde.
Litomerice
Jodenkamp Terezin
Zaterdag rijden we een stukje verder tot aan het jodenkamp van Terezin. Velen zijn hier gestorven van honger en dorst, nog meer werden doorgevoerd naar de concentratiekampen. Ik bezoek er enkel de Kleine Vesting, eigenlijk de gevangenis. Vooraleer je aan de inkom bent passeer je een uitgestrekte begraafplaats met vele stenen zonder naam. Binnenin kan je de
cellenblokken en de cellen voor eenzame opsluiting bekijken. Je wandelt er ook door een 500 meter lange gang onder de grond. Triestige dingen maar toch interessant om eens te bekijken hoe het er echt aan toe ging vroeger.
Daarna tot in Karlovy Vary waar we ons op een camperparking zetten vlak bij het centrum. Nog even lekker babbelen met de nieuwe buren, Nederlanders en dan tv en slaaptijd. Zondag gaan we Karlovy Vary bezoeken. We hebben geluk want er zijn vandaag folkloristische feesten met kraampjes en optredens. We komen verschillende warmwaterbronnen tegen, de ene van 50°, de andere van 62°, zelfs binnen in de hal is er een van 76°C. Voor de rest machtige gebouwen in dit kuuroord, ook veel kristal en porselein, onbetaalbaar maar mooi. Alle bronnen en mooiste gebouwen bevinden zich langs het smalle riviertje Tepla  (dit betekent "warm"). De hoofdbron bevindt zich in een modern gebouw, hier spuit de oerbron van Karlovy Vary, de Vridlo, zwavelhoudend water van 72°C omhoog tot soms 14m hoog.
de oerbron van 72°C
Daarna besluiten we verder te rijden tot net over de grens in Hohenberg an der Eger, daar overnachten we op de parking voor de bussen. Ik maak er nog een wandeling tot in de burcht en het bos, er zijn ook hier enkele bronnen volgens de wegwijzers, ik vind het echter wat te steil naar beneden om er nog heen te wandelen, het heeft wat geregend en de paden liggen er glibberig bij.
Maandag, na een nachtje regen trekken we verder huiswaarts. We hebben slechts een heel klein deel van Tsjechië bezocht en zullen dus nog eens moeten terugkomen om de rest te bezoeken. Het is een zeer mooi land op gebied van natuur, de mensen zijn vriendelijk, het is overal proper en netjes onderhouden en alles is er (nu) nog goedkoop, tenzij je in Praag inkopen wil doen, daar is het (al) een pak duurder.
Terug naar hoofdpagina
Naar fotoalbum
Cervena Lhota
   volg ons hier op Facebook
WYSIWYG Web Builder