Bretagne
Repentigny
Plélo
bij de appelboer
Santec als een postkaart
Plougonvelin, fort de Bertheaume
Cap de la chevre
Pointe du Raz
Kerhinet, het Bokrijk van Bretagne
zoutvelden van Guérande
wat schilderen we ?
Zondag 29 augustus is het dan zover, groot verlof!! We vertrekken omstreeks 15h30 en rijden tot in Bray Dunes.
Tussen Middelkerke en de grens hebben we zwaar stormweer en moet ik goed aan het stuur wringen om recht te blijven. We komen aan omstreeks 18h en besluiten een lekker fritje te halen. En het was ook zeer lekker en veel.
Ik kruip er vroeg in want ben vrij moe en maandagmorgen na ontbeten te hebben maken we nog een kleine wandeling tot op de dijk, we hebben moeite om tegen de wind in te lopen, zo veel wind is er.
We trekken verder via St Omer en Albertville waar we de tolvrije autostrade nemen tot in Rouen. Verder via de national tot bij France passion boer in Repentigny. Mooie en zeer rustig gelegen parking bij een fruitboer, je kan er cider, calvados, kaas, melk, … kopen. We mogen direkt al appelsap en cider proeven, ik proef ook de calvados. De gastvrouw zegt ons dat je een wandeling van ongeveer een uurtje kan maken, we doen dit ook en deze was zeer mooi, met onderweg veel braambessen.
Terug aan de motorhome, spek met eieren bakken en lekker genieten.
Dinsdagmorgen, 31 augustus 2010 kuisen we de motorhome een beetje op na het onbijt en gaan we bij de boer inkopen doen : camembert, fles verse melk, fles cider, fles appelsap en fles appelazijn voor een 13,50€.

We trekken verder tot in Andel waar we de plaats van de boer niet zo goed gelegen vinden. Verder dan maar tot in Plélo aan een oude herberg vol antieke spullen en met een klein dierenparkje met biggen, pony’s en kalfjes. We wandelen er wat rond en eten daarna. Verder het lekkere genieten.
De nacht was heel rustig en woensdagmorgen gaan we te voet naar het dorp, een tiental minuten wandelen. We kopen er brood en een koteletje voor deze avond. Terug aan knauske ontbijten we en na de afwas trekken we richting zee.
In Etaples sur Mer zetten we ons aan de kapel van de hoop en maken een wandeling tot aan de kerk.
Dan verder tot in Kermaria waar een zeer oude mooie kapel te bezichtigen is.
Iets verder hebben we de abbaye de Beauport, ook een zeer oude ruine van een abdij, de moeite waard.

Vermits er geen plaats meer vrij is op de parking in Paimpol trekken we verder landinwaarts tot bij boer in Lanvallon. Eerst stonden we verkeerd op een minicamping, France passionboer was een 500 m verder. Er is niemand thuis en we zetten ons dan maar op goed geluk ergens neer. We maken lekkere pekesstoemp met de kotelet en genieten weeral van ons avondje.Donderdagmorgen zien we boer bezig, we begroeten hem en vertellen dat we wel wat appeltjes willen meenemen, iets later vertrekt de boerin naar de appelboompjes en komt met vers geplukte appels terug. We kopen er 2kg mixappels, 3 kg petatjes
en een fles cider. Ze hebben wel 60 verschillende soorten eetappels staan.
We trekken verder tot in Tréguier en maken hier een wandeling door het zeer mooie centrum en langs de bootjes. Er is ook een vrij mooie plaats aan het water maar we trekken toch verder via Perros Guirec, Ploumanach, Grand Ile tot in Trégastel waar wel een zeer grote en mooie parking is maar zonder elektriciteit, en dat heeft onze Sproet wel nodig in deze warmte. De kamping op Grand Ile kwam dan weer winderig over en vrij duur, dus verder langs de kust. De parking van Trébeurden was ook zeer mooi gelegen, maar temperatuur klom vrij snel op tot 27° bij gebrek aan elektriciteit. Verder dan maar weer tot in Pleumeur Bodou waar we ons aan de parking van Cosmopolitan zetten (hier werden ooit de eerste tv uitzendingen gedaan, en er is een vijver, planetarium, museum,…) We staan er zeer rustig en in de schaduw onder de bomen, wel een beetje zoeken eer we rechtstaan.

Na een rustige nacht en ontbijt trekken we vrijdag tot St Michel en Gréve, mooi kustdorpje.
Verder via de kust tot Port de Diben in Plougasnou, zeer mooi dorpje vlak aan de kust in de baai met visserijfabriekjes en we maken er een mooie wandeling tussen de rotsen en zo, echt heel mooi. Maar we blijven er niet staan, het is maar een beton parking en we willen een beetje groen. Verder tot in Santec bij de France passion Bistrot a crépes. Mooie kleine parking achter de créperie, baas komt direct kijken of je goed staat, electro kan je krijgen aan 2€ per uur, wettelijk gereglementeerd (tegen de
zin van de uitbater) maar we zetten alles open en dan koelt het voldoende af voor Sproetje. We maken een wandeling naar het 50 m verder gelegen strand dat zeker de moeite waard is, schelpjes met de macht, mooie uitzichten, mooi zand, ….
Daarna lekker in het zonnetje genieten en om 7 uur gaan we lekker eten, Ik neem de plaatselijke specialiteit, Pesk ha Fars, zeer lekker, en Chris neemt een galette campagne, ook zeer lekker, daarna nog een ijsje en een koffie. Alles samen met de fles Rosé, ricard en limo kostte het ons 48,5€. Niet zo overdreven veel voor wat je krijgt.
Chris gaat tv kijken en ik ga nog wat fotootjes maken op het strand dat er als een postkaart bij ligt nu.
Zaterdag gaan we na ontbijt eerst shoppen in het dorp (sla en brood voor de koude schotel deze avond) Dan een wandeling met Sproet en daarna schelpjes rapen. En na een tijdje gerelaxed te hebben komt meneer van de creperie ons eigenlijk wegjagen, zo van “je mag maar één nacht blijven hé”. We pakken dan ook rustig in, de petatjes zijn afgekoeld en rijden verder op zoek naar een plaatsje.
We vinden een rustige mooi gelegen parking in Plouvorn. Mooi aan een meer en in de schaduw.
Zondag maken we een wandeling rond het meer waar veel joggers komen, het is ook zeer goed ingericht voor kleine kinderen en pick nick.
We rijden verder tot in Le Folgoët waar we te laat komen voor de processie en dergelijke. Dit is zo een dorpje als Scherpenheuvel, met basiliek en museum,… We gaan er ook eens langs de parking kijken en deze ziet er best gezellig uit, goed om weten.

Dan verder tot in Plougonvelin waar we een parking vinden voor 6€ all in. Wc en douche tot uw beschikking. (was ooit een camping) Zeer mooie uitzichten over de zee en vlak bij het fort de Bertheaume waar er nu een marktje gehouden wordt. We kopen er een mooie glazen coupe en een waterkaraf van Ricard. We wandelen heel het fort door wat ons zeer mooie uitzichten geeft.
We blijven nog lekker buiten zitten tot het frisjes wordt.
Maandag 6 september 2010 staan we op in de regen, gedaan met mooi weer. Ontbijten, douchen en wegwezen.

We gaan eerst kijken naar de menhir van Kerloas, wat de grootste van Frankrijk zou moeten zijn. Dan gaan we inkopen doen in leclerc, het regent toch. We kopen er onze nieuwe potten en pannen die veel plaats gaan besparen.
In Plougastel-Daoulas zetten we ons op de parking en gaan we naar de calvaire kijken aan de kerk, echt wel mooi met al die beelden. De parking staat me eigenlijk niet aan en we trekken verder naar Crozon Morgat waar we een mooie plaats vinden vlak bij de kust en de haven. De zon is er ondertussen ook terug bijgekomen. We maken nog een wandeling over het strand en door het haventje voor we ons avondeten starten.
Dinsdag de zevende gaan we nog een brood halen en dan trekken we naar de cap de chévre waar het fantastisch mooi is om ganse dagen te wandelen, heide, zee, oude bunkers,… We komen hier zeker terug als ons Sproetje (ondertussen al 11j geworden) er niet meer bij is.
Daarna verder tot in Locronan, een klein oud middeleeuws dorpje waar ongeveer een dertigtal films werden gedraaid en dat echt de moeite waard is. Ook een plaatsje waar je gemakkelijk een dag kan vertoeven, spijtig dat het beginnen regenen is.

Verder tot in Douarnenez waar een botenmuseum is maar we vinden er geen parking, we rijden dan maar wat rond in de haven waar de oude schepen liggen.
Verder maar weer tot in Primelin waar we ons voor de camping zetten. ’s Morgens na ontbeten te hebben kuist Chris de motorhome een beetje uit want dat wordt hoog tijd met al het zand van de stranden en zo.
We rijden verder tot op de Pointe de Raz, we gaan er een mooie wandeling maken en hebben het geluk een mooie regenboog te zien, ook een bui kan niet mankeren. Best ook een plaats waar je gemakkelijk een dag kan wandelen, je moet er bij het buitenrijden van de parking 5€ betalen en je mag er eigenlijk een nacht blijven staan.

Verder naar Penmarc’h, hier zetten we ons op een parking dicht aan het strand en maken er een wandeling met Sproet. We gaan eens naar de parking uit de boek kijken, deze is wel mooi maar een beetje afgelegen en eigenlijk niets in de buurt om te blijven, dus verder maar weer tot we in Loctudy een mooie parking vlak aan het strand vinden, wel niet voor grotere motorhome’s dan de onze.
We doen er nog een wandeling op het strand, gaan wat relaxen en eten en dan bedtime. ’s Nachts is het er wel een beetje lawaaierig van de mensen die naar de vlakbij gelegen bar gaan maar voor de rest valt het wel mee.

’s Morgens nog een fikse wandeling met Sproet over het strand en dan verder tot Pont l’Abbé waar we naar de markt gaan.
In Beg Meil zien we een mooie plaats om te staan maar we moeten eerst water bijvullen, dus verder tot Concarneau, voor 4€ vullen we ons gouden water en dan zien we een bord waarop staat dat de campings hier plaatsen geven voor 20€ voor 2 nachten, dus wij naar de camping het dichts bij het centrum. We schrijven ons in en zoeken een plaatsje. Wanneer we ons goed op de plaats willen zetten rijden we ons echter een beetje vast op de tegenovergelegen plaats en moeten de hulp van de tractor afwachten, ondertussen eten we onze koude schotel maar. De tractor komt ons iets later lostrekken en we kunnen ons goed zetten nu.
Een wandeling met Sproet en daarna zonder hem tot in het centrum. Later eten en tv kijken, dan slapen geblazen.
Vrijdag de 10de eerst douchen, ontbijt buiten en dan naar de markt in het centrum. We bezoeken tegelijk la ville close, een dorpje op zich omringd met grote stadswallen en zeer mooie winkeltjes, terrasjes, …
Rond drie uur komen we terug aan de motorhome en zetten we ons buiten. Chris kuist alles een beetje op en dan steken we de bbq aan. Mooi dagje geweest.
Zaterdag vertrekken we richting Pont Aven, verder tot Quimperlé en dan door tot Carnac. We vinden er geen plaats en trekken verder tot in Locmariaquer, ook geen plaats, dus maar door tot Sarzeau, Arzon, St Gilles de Rhuys om ten slotte toch maar aan 't school in Sarzeau te gaan staan. ’t Was echt moeilijk vandaag om plaats te vinden. iedereen begint precies in september op reis te gaan.

Zondagmorgen trekken we naar de bakker in het dorp, er is ook een marktje met 4 viskramen en een groentekraam. Na gegeten te hebben, alles nog aflaten en bijvullen en dan door tot in St Lyphard waar je vanop de kerk een mooi uitzicht zou hebben, tegenslag want op zondag niet open.
Verder naar Kerhinet, dorpje met een openluchtmuseum van chaumiéres, huisjes met rieten daken. Een beetje Bokrijk in het klein, de moeite zeker waard.
Dan verder tot in Piriac sur mér waar we een wandeling naar het dorp maken, ook de moeite waard, op het strand zoals overal aan de kust plaatselijke bewoners die mosselen en nog iets vangen. Hier is de vangst groot, met emmers worden ze naar de wagen gesleurd.
Omdat het te warm is trekken we verder tot in St Joachim bij France Passion, mooie plek op Île de Fretun, zo een eilandje tussen de turfvelden. We maken nog een wandeling, drinken iets en gaan dan eten en tv kijken.
’s Morgens staan we op tijd op, eten wat en maken dan een wandeling rond het eilandje, zeer mooie huisjes met rieten daken, verschillende zijn ze op aan het maken op dit ogenblijk.
De gastheer is een gids die mensen rondleidt in een bootje tussen de turfvelden. Zal zeker de moeite zijn maar ons Sproetje houdt ons weer tegen. Zeker de moeite om terug te komen.
We rijden terug richting zoutvelden in de Guérande maar vinden het allemaal wat duur hier en besluiten om door te trekken naar Noirmoutier waar we na een bezoek aan l’ Herbaudiére naar de parking in Noirmoutier rijden. Een bezoek aan de stad en dan lekker spirelli koken en relaxen.

Dinsdagmorgen, ondertussen al de 14de, inkopen doen en we hebben geluk : ’t is er marktdag. We kopen 5kg zout en een halve kilo olijven, dan nog wat door de winkelstraatjes slenteren en tijd om verder te trekken, richting huis nu maar.
We rijden tot bij France Passion in Lalleu waar niemand thuis is, op goed geluk geparkeerd en wat later komt de gastheer ons begroeten met zijn vrouw en zoon. De vrouw brengt ons op onze vraag een lijstje met wat ze zoal verkopen en we vertellen haar dat we morgenvroeg langskomen, ze hebben vooral gevogelte, foi gras, rilette, eieren,…. Relaxen en slapen maar weer, het was nog altijd zeer zonnig weer tot nu toe.

Woensdagmorgen, we zijn al de 15de (een regendagje) gaan we na ontbijt langs de gastheer die ons spontaan een tas koffie aanbiedt. We praten wat, hij heeft juist een koe verloren, en we kopen er 2 potten Cuisses confites, ingemaakte billen van canard, 10 eieren en een fles verse melk.
Via Mayenne waar we het kasteel even bekijken trekken we tot in St Jean de la lecqueray bij de France passion. We kunnen voor de stallen gaan staan of in de wei, we opteren voor de wei omdat het vrij rumoerig is naast de stallen. Lekker petatjes koken en de pas gekochte spiering bakken en maar weer relaxen. Ondertussen was het toch al terug een zonnige dag geworden. Morgen trekken we verder.
Goed geslapen deze nacht. We gaan na wat opkuis even kijken wat we kunnen kopen, wel dertig verschillende smaken ijs, zelfs ijs met camembertsmaak voor in gerechten te gebruiken hebben ze. We kopen kers, braambes, citroen en ??? smaak, potjes van halve liter.
Daarna rijden we tot aan de abdij van Le Bec Helouin, zeer mooi, oud en gezellig om te wandelen.

Verder tot in Pont Audemer, wat een beetje tegenviel, ook wel mooi maar niet wat ik verwachtte. Verder dan maar tot in Lyons Le Foret, hier is het echt wel mooi om te wandelen, niet toeristisch uitgebuit en zeer oude huisjes, zo is het ook in Gerberoy dat eigenlijk nog mooier is. Ondertussen is het al avond geworden en we gaan dan ook naar de dichtstbijzijnde france passion, een 3 tal km verderop, een camping met een mooie gereseveerde plaats voor ons. Na goed geslapen te hebben starten we terug richting home, we rijden met de nodige stops tot in Mariekerke waar we rond 6 uur stoppen, het zou nog zeker 1,5
h duren eer we thuis zijn met alle files en dan is het ook niet zo gezellig in een kil huis te moeten zitten. Hier staan we mooi tegen de Schelde en onder de toren van Mariekerke. We wandelen nog wat op zoek naar een broodautomaat en eten een boterhammetje.
’s Morgens verder na het ontbijt zodat we ongeveer rond 11h thuiskomen.

Terug naar hoofdpagina
Naar fotoalbum